Ny prosjektleder til FNs bærekraftssatsing i Agder
07.06.2024 | Tekst: Håkon A. Repstad | Publisert: Næringsforeningen i Kristiansandsregionen
Henrik Johannessen er ny prosjektleder for Kristiansandsregionen i UN Global Compacts satsing på Agder. Han startet i stillingen 2. juni.
- Det er veldig fint å komme i gang, og en bonus at det skjer midt i Miljøuka med så mange relevante arrangementer. Det yrer av liv i bygget, og miljø og bærekraft er de store samtaleemnene, sier Johannessen som har fått kontorplass på Bølgen bærekraftsenter.
I dag er UN Global Compact verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft, med over 24.000 medlemmer i 167 land.
Det erMarianne Rodveltsom leder arbeidet i Agder, med tre ansatte i Lyngdal, Kristiansand og Arendal. Satsingen er en del av prosjektet Kompetanseløft for bærekraft i Agder, og gjøres i samarbeid medNæringsalliansen i Agdersom representerer mer enn 3000 bedrifter.
- Jeg er veldig glad for å ha fått Henrik Johannessen med på laget, og med det et fulltallig prosjektteam for UN Global Compact her i Agder. I samspill med Aase Camilla Løkling sin kompetanse på menneskerettigheter og ansvarlig næringsliv og min egen bakgrunn fra både advokatvirksomhet og bærekraftfeltet, har vi nå et komplementært og motivert lag på plass, sier Rodvelt.
Hun mener Johannessen har verdifull innsikt i de utfordringer, og muligheter, som ligger i bærekraftsomstillingen i små og mellomstore bedrifter.
Stor motivasjon
Som tidligere bedriftsleder og firebarnsfar mener Johannessen at samfunnet har et stort felles ansvar for å gjøre endringer raskt.
- Vi må finne løsninger for næringslivet som ivaretar naturen og samfunnet for øvrig. Det handler ikke bare om naturvern og riktige energikilder som mange snakker om i dag, men også livskvaliteten vår generelt. Et arbeidsliv som tar ansvar for fritiden og livskvaliteten vår er også viktig. FNs 17 bærekraftsmål tar for seg hele dette bildet, og det tenker jeg er veldig meningsfylt å få lov til å jobbe med.
Hva blir viktig nå i oppstarten, og utover høsten?
- I og med at dette er et samarbeidsprosjekt blir det viktig å etablere relasjon til alle involverte parter og finne samarbeidsformer som tjener alle. Ikke minst blir det viktig å komme i kontakt med bedriftene og tilby dem vårt kompetanseprogram på bærekraft.
- Samarbeidsprosjektet håper vi å videreutvikle i samarbeid med bedriftene, og ellers styrke vårt nettverk ved å få enda flere medlemsbedrifter her i Agder. Jobben med å synliggjøre den verdien starter allerede i dag.
Hvilken betydning får det nye kontoret i Kristiansand for lokalt næringsliv?
- Fysisk tilstedeværelse her i Kristiansand vil være med på å øke bevisstheten rundt bærekraft ytterligere. Vårt mål er å tilby næringslivet en arena for inspirasjon og kompetanse, og det får man først og fremst ved å møtes, diskutere og utveksle erfaring.
Tettpakket program
Johannessen forteller at UN Global Compact vil være aktive under Arendalsuka, med flere arrangementer i samarbeid med medlemsbedrifter.
- I september og oktober inviterer vi også små og mellomstore bedrifter til et kompetanseprogram fordelt på fire fysiske workshops hos Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, og tilsvarende i Lyngdal med Lister Næringsforening og Lister Nyskaping. Dette er praktisk rettet, sier Johannessen og utdyper:
- Vi gjennomgår vesentlighetsanalyser og rapporteringsstandarder, og hjelper bedriftene å sette prioriteringer og mål. Bedriftene jobber med egen virksomhet underveis, så det er et godt sted å starte for de som ønsker å komme i gang med systematisk bærekraftsarbeid for å styrke sin konkurransekraft og ruste seg for fremtiden.
- Vi vil også ha tilbud utover høsten sammen med Næringsforeningen for bedrifter som ønsker å avansere sitt bærekraftsarbeid, som for eksempel ved å lage omstillingsplaner eller sette vitenskapsbaserte klimamål.