Tilbyr drahjelp for å nå bærekraftsmålene
25.01.2024 | Tekst: Elisabeth Knutsen | Publisert: Lister Nyskaping
En fersk landsundersøkelse foretatt av BI viser at små og mellomstore bedrifter henger etter i arbeidet med å nå bærekraftsmålene. Lister Nyskaping tilbyr nå praktisk støtte til sine medlemsbedrifter uavhengig av hvor langt de er kommet i arbeidet.
Skal virksomhetene i vår region være konkurransedyktige i tiden fremover, må det handles nå. Vi skal hjelpe dem å lykkes, sier Merethe K. Jerstad, prosjektleder for lønnsomhets- og bærekrafts programmet som tilbys målbedrifter denne våren.
Hun peker på resultatet av kartleggingen fra BI som blant annet viser en klar sammenheng mellom den kompetansen organisasjonene innehar om bærekraft, hvilke grep de har tatt og hvilke mål de har satt seg.
Tradisjonelt har denne tematikken for mange nok blitt forbundet med miljøkrav og merkostnader. Vi ønsker imidlertid å øke kunnskapen om hvordan den enkelte innen sin bransje kan tjene på å tenke helhetlig og grønt. Her er et enormt potensialt for vekst, og vi har ikke råd til å bli hengende etter, sier Jerstad.
Hun peker blant annet på tallene fra Regional Analyse 2020 fra Telemarkforskning som viser at verdiskapningen i Lister ligger lavere enn landsgjennomsnittet.
Økte krav tvinger frem handling
Lister Nyskaping er opptatt av å gjøre sine målbedrifter i stand til å møte morgendagens stadig strengere krav innen dette feltet.
Oppfyller du ikke kriteriene for bærekraft som leverandør, kunde eller produsent i tiden fremover, risikerer du i ytterste konsekvens å ikke overleve. Jeg tror mange har innsett dette, men ikke helt vet hvordan de skal komme i gang, og få det på plass i sin virksomhet. Det er her vi vil gi dem en håndsrekning, sier Jerstad.
Gjennom programmet som går over fire dagssamlinger våren 2022, har hun som mål å samle 15 små og mellomstorebedrifter i regionen, fra ulike bransjer, for å øke bevisstheten omkring status og eget vekstpotensial og gi virksomhetene mulighet til å utveksle erfaringer. I tillegg vil deltakerne få tilgang til konkrete, enkle verktøy gjennom oppgaver og workshops.
Inkludert i programmet inngår blant annet en kartlegging av hver bedrift, og praktisk hjelp til å komme i gang med interne prosesser mellom samlingene, uavhengig av hva man har gjort og hvor man har vekstpotensialet.
Tematikken kommer til å favne bredt, og ulike ressurser fra regionalt næringsliv og Lister Nyskapings samarbeidspartnere vil bidra både i og mellom samlingene.
Satser langsiktig
Vi ønsker å ta de overordnede bærekraftsmålene ned på et nivå som passer for den enkelte bedrift, der de er, og så langt de er kommet. Det skal ikke bare være et kurs, men en katalysator, for å starte eller videreføre arbeid som gir målbare og konkrete resultater, sier Jerstad.
Bærekraftsmålene for 2030 er ambisiøse, og regionen må jobbe hardt for å lykkes. Gjennom dette programmet ønsker Lister Nyskaping å sikre at deres målbedrifter blir mer konkurransedyktige i årene som kommer. Programmet er satt opp for våren, men man har et langsiktig perspektiv.
For at resultater skal være bærekraftige, må de bygges steg for steg, og dette tar selvsagt tid. Gjennom disse fire samlingene regner vi med å bli bedre kjent med hvor skoen trykker, og hva det vil være behov for å gi støtte til også på lengre sikt. Basert på erfaringene vil vi kunne tilby konkret og praktisk hjelp til den enkelte bedrift også etter at programmet er avsluttet, avhengig av hva de har behov for, forteller Jerstad.
Hun tenker også at det også kan bli aktuelt å skreddersy flere opplegg med målrettet innhold og støtte, avhengig av responsen fra deltakerne.
Her vil vi se på resultatet av kartleggingen, og lytte til det målbedriftene sier at de trenger. Regionen er helt avhengig av at vi hjelper hverandre til å være fremme i skoene på dette feltet. Vekstpotensialet til Lister bør inspirere oss til å handle nå. Vi ser frem til å kunne bidra på denne måten, sier Jerstad.
Nye samarbeidspartnere
Lister Nyskaping har nylig meldt seg inn i UN Global Compact - FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv og verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft. UN Global Compact Norge har det siste året jobbet aktivt i regionene i Norge for å sikre tilbud nærmere bedriftene. Oda Bjerkan, leder for satsingen og direktør for området Politikk og Region i UN Global Compact Norge, sier at Lister Nyskapings initiativ er en glede å være vitne til:
Apparatet rundt bedriftene spiller en nøkkelrolle i bærekraftig omstilling. De sitter tett på bedriftene og har god innsikt i deres behov. Dessverre får vi ofte tilbakemeldinger om at også de synes bærekraft er et utfordrende felt. Vi prøver å bistå der vi kan, men det er ikke alltid ressursene strekker til. Derfor er Lister Nyskapings solide kurs svært betimelig.
Bjerkan sier videre at UN Global Compact over sommeren håper å sette inn et skikkelig krafttak for bærekraft i Agderregionen i samarbeid med gode partnere, slik som Lister Nyskaping. Kurset denne våren er en veldig god start. Vi er helt sikre på at bedriftene som deltar kommer til å få et stort konkurransefortrinn i tidene som venter med strengere krav, sier Bjerkan.